Stefanie, jag pluggar faktiskt.

Skriva om heliga handlingar inom judendomen, kristendomen och islam. Inkluderar skillnader och likheter. Välj en handling ex giftermål, begravning eller när ett barn blir religiöst vuxna mm. 1000-8000 tecken.

I den här uppsatsen har jag valt frågan om heliga handlingar inom de tre större religionerna, skillnader och likheter och ämnet giftermål

Vad gäller under ett äktenskap? Hur går skilsmässa till inom de olika religionerna?

Inom katolska och ortodoxa kyrkan är äktenskapet en helig handling som Kristus erbjudit och låter det utföras genom sin kyrka. Enligt dessa kyrkor är kraven för att gifta sig är 18års gräns och ska enligt de troende tycker Gud även att man ska ”gett tillkänna sin uppriktiga avsikt att leva tillsammans för resten av livet och är öppen för barn”.  Det är lag på att syskon och kusiner inte får gifta sig, och man får skilja sig om man inte har barn tillsammans, då är det 9 månaders betänketid. Tillskillnad från Judendomen då man måste både skilja sig judiskt (dvs. att man baseras på en biblisk föreskrift och sedan noggrant granskas och godkänns av Halacha som är hebreiska namnet på den samlade judiska lagen) och ”civilt” som i Sverige enligt svenska skilsmässolagar. Det räcker inte med en civil svensk skilsmässa. Enligt judarna är skilsmässa nodvänligt om ihållande stridigheter/ständiga bråk osv. i ett hem trots upprepade försök att få frid i hemmet. Inom judendomen är det mannen som i flesta fall har större makt och kan bestämma och påverka äktenskapet. Om mannen tex inte kan få barn har kvinnan rätt att skilja sig vilket är ovanligt eftersom enligt judisk lag är det mannen som fått budet från Gud att föröka sig, så budet ligger främst på mannen, inte kvinnan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0